Elektřina zlevňuje rychle, na fakturách ale pomalu

Ceny elektřiny na burze klesají posledních pět let o polovinu, odběratelům však proud zlevnil jen o procenta. Důvodem je vedle poplatků za sítě a obnovitelné zdroje i taktika prodejců nabízet slevy jen těm klientům, kteří se o ceny aktivně zajímají.

„Cena elektřiny u kontraktu na následující rok klesá již od roku 2011, kdy byl poslední výrazný nárůst ceny z důvodu havárie v jaderné elektrárně Fukušima.

Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), ceny elektřiny v posledních dvou letech zlevnily zhruba o deset procent. Jedná se ale o celkové ceny na faktuře včetně regulovaných cen a poplatků, které neurčují dodavatelé, ale Energetický regulační úřad.

Poplatky za distribuci zůstávaly v posledních letech stabilní, do konce roku 2014 ale výrazně rostly platby na obnovitelné zdroje. Podobně jako ve vztahu ropa–benzín tvoří samotná komodita jen menší část z celkové ceny. K tomu se navíc přidává taktika obchodníků, kteří se zlevňováním nespěchají.

Cena silové elektřiny tvoří necelých 30 procent celkové ceny. Z dalších položek jsou nejvýznamnější poplatek za distribuci, daň z přidané hodnoty a příspěvek na podporované zdroje.

Oslovení dodavatelé slibují vzhledem k vývoji na burze další snížení cen elektřiny. Konkrétní ceníky nyní připravují, aby je mohli už v průběhu letošního roku nabídnout těm klientům, kterým dobíhají termínované smlouvy.
Ušetřit jde v aukci

Že dodavatelé elektřiny mají pro zlevňování prostor, ukazují výsledky elektronických aukcí v posledních letech, když u některých vítězná nabídka znamenala úsporu na silové elektřině 20 až 40 procent. Celkový účet za elektřinu se tak může snížit zhruba o 7 až 13 procent.


Experti ovšem upozorňují na to, že s odvážnou nabídkou může vyhrát i nedávno založená firma spekulující na pokles elektřiny, což znamená pro odběratele relativně menší jistotu proti zavedeným dodavatelům. Pokud by nový dodavatel zkrachoval, nouzové dodávky zajistí místní distributor – ovšem za vyšší cenu.






    Všechna pole jsou povinná.

    Podmínky užití a Ochrana osobních informací